NIEUWE COLLECTIE

Buiten is het nog een beetje winter, maar wij hebben al een deel van onze nieuwe voorjaarscollectie binnen. Het blijft altijd weer sneller gaan dan we denken. De winterkleding moet plaats gaan maken voor de zomerse blouses en jurkjes. Het blijft gek om in januari al te spreken over de voorjaarscollectie.

Daarover het volgende….

Het woord lente is etymologisch afgeleid van lengen (der dagen). De definitie van de jaargetijden zoals die op de kalenders zijn vermeld, is ontleend aan de sterrenkunde. Astronomisch begint de lente op 20 of 21 maart, de dag dat de zon precies boven de evenaar staat. De dag en de nacht duren dan precies even lang. Wat echter voor iedereen de doorslag geeft van het lentegevoel is de temperatuur. Na de korte dagen, donkere avonden, schemerige namiddagen en koude nachten zien veel mensen vroeg in het nieuwe kalenderjaar alweer uit naar de lente. De zachte winters van de laatste jaren hebben hun uitwerking op het groeiseizoen. De bladontplooiing of bloei van bomen en planten in het voorjaar is sinds 1988 aanmerkelijk vervroegd. De hoeveelheid warmte vanaf 1 februari, de warmtesom, is maatgevend voor het moment van het tot bloei komen en de ontplooiing van bladeren. De winters kunnen tegenwoordig zó zacht zijn, dat de ontwikkelingen in de natuur al in januari beginnen. Daaruit is denk ik het nieuwe gebruik ontstaan om vanaf februari al van voorjaar te gaan spreken.

Pin It on Pinterest

Share This